Mijn hond of kat gaat binnenkort onder narcose

Als uw huisdier binnenkort een afspraak voor een operatie of gebitsbehandeling (waarvoor narcose nodig is) heeft, willen we u graag middels deze brief wat vertellen over de gang van zaken rondom deze afspraak.  

Alle dieren die bij ons in de opname komen moeten voldoende gevaccineerd zijn. Ook dienen alle patiënten voorafgaand aan de opname afdoende behandeld te zijn tegen mogelijke parasitaire infecties, zoals wormen en vlooien. Dit om besmetting van uw dier en dat van de andere patiënten te voorkomen.

U kunt uw huisdier ’s ochtends tussen 08:30 en 09:00 bij ons brengen. Uw dier dient nuchter te zijn vanaf 19:00 de vorige dag. Uw dier mag wel water drinken. Graag willen wij dat u uw hond goed uitlaat voordat u hem of haar naar de kliniek brengt. Katten graag in een goed afgesloten reismandje vervoeren.

Uw dier wordt altijd onderzocht door de dierenarts voordat uw dier de narcose krijgt toegediend. Er wordt een lichamelijk onderzoek gedaan, eventueel bloedonderzoek en de voorgeschiedenis van uw dier wordt bekeken. Mocht u op- of aanmerkingen hebben betreffende de conditie van uw huisdier, dan horen wij dat graag.

Iedere narcose brengt een risico met zich mee! Door veel ervaring met de gebruikte moderne narcosemiddelen is dit risico bij jonge, gezonde dieren bij standaardoperaties minimaal. Met name bij dieren ouder dan 7 jaar raden wij u aan om voorafgaand aan de narcose een bloedonderzoek te laten doen, hiermee kijken we o.a. naar de lever- en nierfunctie. Deze organen zijn essentieel voor het afbreken en uitscheiden van narcosemiddelen en kunnen vanaf die leeftijd minder goed gaan functioneren. Dit bloedonderzoek kan dezelfde ochtend plaatsvinden. Naast deze extra veiligheid geven de bloedwaarden een actueel overzicht van de gezondheidsstatus van uw huisdier. Ook bij medicijngebruik van uw huisdier kunnen interacties optreden met het narcosemiddel en bij milde nier-of leverklachten kunnen wij passende maatregelen nemen. (keuze voor een ander narcosemiddel, aanpassing van de dosering, infuusbeleid, etc)

De veiligheid van uw huisdier staat zo voorop!

Uw huisdier mag pas naar huis als hij/zij goed wakker is geworden van de narcose. Het duurt gemiddeld 2 dagen alvorens uw dier weer de oude zal zijn na de narcose. Uw dier mag niet aan de operatiewond (indien van toepassing) gaan krabben en likken, u kunt kiezen of u graag een kraag of een t-shirt voor uw dier mee naar huis neemt indien dit nodig is. Na 10 dagen verwachten wij uw dier terug te zien voor de controle en de eventuele hechtingen te verwijderen. Voor de nazorg hebben we een aparte brief opgesteld, die u bij het ophalen van uw huisdier meekrijgt.

Zou u de vragenlijst hieronder willen invullen voordat u met uw dier naar de praktijk komt?

Heeft uw huisdier de week voor de operatie normaal gegeten?

Ja                    Nee

Drinkt uw huisdier de laatste tijd meer dan normaal? Zo ja, neem wat urine mee.

Ja                    Nee

Is er sprake van verminderd uithoudingsvermogen?

Ja                    Nee

Hoort u uw huisdier weleens hoesten?

Ja                    Nee

Is er sprake van medicijngebruik? Zo ja, welke en heeft uw huisdier deze op de dag van de operatie nog gekregen?

Ja                    Nee                 Medicijn:                     Tijdstip inname:

Heeft u wel eens iets wat lijkt op epilepsie gezien bij uw huisdier?

Ja                    Nee

Is het langer dan 3 maanden geleden dat u uw huisdier heeft ontwormd?

Ja                    Nee                 Met welk middel?

Is uw huisdier in de afgelopen maanden tegen vlooien behandeld?

Ja                    Nee                 Zoja, met welk middel?

Zoals eerder besproken is een bloedonderzoek een belangrijke indicatie voor een aantal belangrijke lichaamsfuncties. Wilt u dat we voorafgaand aan de operatie een dergelijk bloedonderzoek doen? De kosten voor dit bloedonderzoek zijn: €44.50.

Ja                    Nee

Kunt u een telefoonnummer achterlaten waarop we u op de dag van de operatie altijd kunnen bereiken?

Telefoonnummer: