Met de hond op vakantie

In ieder geval verplicht: 

  • Officieel EU-dierenpaspoort
  • Chip 
  • Rabies vaccinatie, 3 weken van tevoren voor de meeste EU-landen.   

Sommige landen hebben regels voor ‘gevaarlijke rassen’. Welke rassen daar precies mee bedoeld worden, kan per land anders zijn. Let op dat deze regels ook gelden voor honden die alleen op doorreis door dit land komen.

Controleer daarom altijd de eisen van uw vakantieland en alle landen waar u doorheen wilt reizen. Op de website van het LICG vindt u van alle EU landen de invoereisen. Bij twijfel over de eisen adviseren wij u contact op te nemen met de controlerende instanties in dat land, of de ambassade.

Geadviseerd wordt:                  

  • Goede teken- en zandvlieg bestrijding: voor ziekten als Erlichia/Babesia en Leishmania (bloedparasieten, kunnen dodelijk zijn!) : Scalibor (band) en Vectra3D (pipetten) zijn de enige middelen die ook tegen de zandvliegen en muggen werken (overbrenger Leishmania). Gebruik: minstens 2 weken van te voren de Scalibor band om doen, 5-6 maanden werkzaam. De Vectra pipet werkt 2 dagen na toediening, 4 weken. Klik hier voor meer informatie over de Scalibor band en hier voor meer informatie over Vectra3D.
  • Preventieve behandeling tegen hartworm: op de dag van thuiskomst Milbemax/Milpro (tablet) geven en een maand later nogmaals. Indien u langer dan een maand in een risicogebied verblijft, elke maand geven.                           
  • Voor de bestrijding van vlooien en teken kunt u het beste preventieve maatregelen treffen in de vorm van de Scalibor tekenband (alleen teken, 5-6 maand werkzaam), voor vlooien en teken: 4 weken werkzaam: Vectra 3D (pipet), Nexgard (tablet) of de Bravecto (tablet), deze werkt 12 weken tegen vlooien en teken.
  • Extra bescherming tegen de ziekte van Weil, door middel van de Nobivac L4- enting. (deze moet de hond 2x gehad hebben, met 4 weken tussentijd, kijk het na in het inentingsboekje) zie www.leptospirose.nl
  • Het is mogelijk om uw hond te beschermen tegen de ziekte van Lyme, door middel van een enting die eenmalig na 3 weken herhaald moet worden en beschermd dan 1 jaar lang. (merilym3 vaccin)
  • Als uw hond last heeft van reisziekte: Cerenia (tabletjes). Cerenia werkt tegen reisziekte, is veilig en wordt goed verdragen. Cerenia werkt minstens 12 uur, waardoor het 1-10 uur voor vertrek gegeven kan worden.

Ziektes die gevaarlijk zijn voor uw huisdier en voorkomen in Europa

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës komt bijna overal voor in Europa. De ziekte wordt overgebracht via speeksel bij bijtwonden door een besmet dier (o.a. vossen). Vaccineren is verplicht als u naar het buitenland gaat.

Vossenlintwormvossenlintworm-lokaties

De vossenlintworm komt voor in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, het oosten van Frankrijk en Oost-Europa. Door het eten van besmette knaagdieren kan de hond zich infecteren. Aangezien deze aandoening ook besmettelijk is voor de mens is het belangrijk de hond goed te ontwormen na de vakantie. U kunt door middel van Milbemax (een tablet) uw huisdier hiervoor beschermen.

Hartworm

hartworm locatiesHartworm komt voor in Zuid-Europa en rukt op naar het noorden. Het gebied ten zuiden van de lijn Parijs-Milaan wordt gezien als risicogebied. Besmetting vindt plaats door muggen. Deze ziekte kan dodelijk zijn voor uw huisdier, maar kan voorkomen worden door een middel tegen hartworm toe te dienen voor en na de vakantie.

Hartworm besmetting wordt op 2 manieren bestreden. De worm zelf wordt bestreden en de muggen die de worm overbengen worden bestreden.

Hartworm kan voorkomen worden door Milbemax/Milpro (een tablet) te geven op de dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst.

Om te voorkomen dat muggen in de buurt van uw huisdier komen adviseren we u om een middel te gebruiken dat muggen afschrikt. Muggenpreventie is aan te raden door middel van een middel dat permetrin of deltametrin bevat. Bijvoorbeeld: Scalibor (tekenband) of de Vectra3D pipetten.

Tekenziektes

Teken kunnen ziektes overbrengen zoals Lyme-Babesiosis en Ehrlichiosis. Deze ziekten komen in Zuid-Europa voor. Controleer uw dier elke dag op teken, pas 24 uur nadat een teek is vastgebeten kunnen er ziekmakende stoffen overgebracht worden in de bloedbaan. U kunt teken het beste bestrijden met 1 van de volgende middelen: Scalibor (een tekenband), Vectra3D (pipetten), Bravecto (tablet) of Nexgard (tablet). Alleen de Scalibor band en Vectra3D pipetten zijn ook werkzaam tegen zandvliegen en muggen!

babesia-ehrlichia locaties

banner merilym 3

Bescherm uw hond tegen teken en vaccineer tegen de ziekte van Lyme!

De ziekte van Lyme is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin. In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken besmet met de ziekte van Lyme.Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar. Naast het geven van pipetjes of tabletjes tegen teken, kunt u ook vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Met een vaccinatie bent u verzekerd van de beste bescherming.

Behandeling
De ziekte van Lyme moet worden behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks behandeling blijft bestaan. Maandelijks een pipet tegen teken beschermd uw hond meestal tegen een tekenbeet. Aanvullend kunt u uw hond vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Ons advies is om vóór aanvang van het tekenseizoen te vaccineren.

Merilym 3

Merilym 3 is het vaccin tegen de ziekte van Lyme. Na tweemaal vaccineren zijn er voldoende antistoffen in het bloed van de hond om een infectie te voorkomen. De Lyme-bacteriën in de teek worden geneutraliseerd door deze antistoffen. Zodoende kunnen de Lyme-bacteriën de teek niet verlaten en uw hond infecteren. Na 1 jaar moet de vaccinatie geboosterd worden voor weer een jaar werkzaamheid. Er zijn geen nadelen aan de vaccinatie van uw hond met Merilym 3.

Wilt u uw hond ook beschermen tegen de ziekte van Lyme? Neem dan contact op voor meer informatie of maak een afspraak.

Leishmania

Deze zieleishmania locatieskte komt voor in Zuid-Europa en wordt overgedragen door zandvliegjes. Omdat deze vliegjes ’s nachts steken is het beter uw huisdier dan binnen te houden. Laat ook uw hond ’s avonds laat bij voorkeur niet uit langs de waterkant. Let op: Horren houden deze kleine vliegjes dikwijls niet tegen!

Vliegenpreventie is aan te raden door middel van een middel dat permetrin of deltametrin bevat. Bijvoorbeeld: Scalibor (tekenband) of de Vectra3D pipetten.

 

 

Nog even alles op een rijtje, klik!