Is de dierenarts duur?

Je hoort het vaak: “Ik moest voor een kleine ingreep met de hond naar de dierenarts. Consult, prik, pillen, meer dan 100 euro kwijt! Schandalig zeg die prijzen!”

Voor de dierenarts is bepalend waar zijn praktijk zich bevindt en welk type praktijk hij voert. Heeft hij een kliniek – eigenlijk een klein ziekenhuisje – met alles erop en eraan met meerdere dierenartsen en assistenten, dan heeft hij een groot pand moeten aanschaffen. Zeker als hij in een dure regio zit, hanteert hij hogere tarieven dan zijn collega elders in het land, die een eenmanspraktijk voert.

Ook de grootte van de praktijk is van belang. Naast de huisvesting gaat het dan om vragen zoals: hoeveel patiënten zijn er, hoeveel personeelsleden en heel belangrijk: welke onderzoeksapparatuur is in de praktijk aanwezig? Dan moet u denken aan echo- en röntgenapparatuur, bloedanalyse-apparatuur, een eigen laboratorium, opnamemogelijkheid en een uitgebreide operatiekamer met gasanesthesie, capnograaf en andere bewakings- apparatuur. Hoe meer de dierenarts ‘kan’ in zijn eigen praktijk, hoe meer service u krijgt in de vorm van snelle uitslagen van een onderzoek. Dat is uw voordeel, aan de andere kant kost het de dierenarts ook meer. U zou zelf waarschijnlijk ook liever geholpen willen worden in een modern en goed uitgeruste kliniek, dan in een wat ouderwets ziekenhuis waar de apparatuur oud is of zelfs totaal ontbreekt.

Zoals u ziet, zitten in de prijs niet alleen de kosten voor gas, licht, water, maar ook van het pand, de apparatuur, personeel en de kwaliteit die geleverd wordt. Daarnaast moet u voorrij kosten betalen als de dierenarts bij u op visite komt. Een loodgieter berekent deze kosten ook.

Dan zijn er nog de medicijnen, het bloed- en urineonderzoek en injecties die boven op het consult komen. Ook de BTW, voor behandelingen 21% en voor medicijnen 6% moet worden berekend. De prijs van een injectie is afhankelijk van de prijs van het middel, maar ook van de hoeveelheid die je na de wettelijke verlooptijd moet weggooien.

Het aangeprikte flesje antibioticum mag namelijk nooit langer dan bijvoorbeeld een maand gebruikt worden, dus de rest gaat zonder mankeren in een speciale chemische afvalbak. Evenals verlopen vloeistoffen voor het ontwikkelen van de röntgenfoto’s etc, die afvalbak moet apart in een speciale ziekenhuisbak, die regelmatig door een professioneel bedrijf geleegd en afgevoerd wordt. Hetzelfde geldt voor het afvoeren van dode dieren, hier moet ook een apart bedrijf voor komen.

En wist u dat dierenartsen allerlei verzekeringen moeten afsluiten om een praktijk te mogen voeren? En dan hebben ze nog geen patiënt over de vloer gehad. Die kosten liggen allemaal aan de basis van wat de dierenarts voor een consult rekent.

Dan komen er nog de handelingen bij: anaalklieren uitdrukken, nagels knippen, oren spoelen, tandsteen verwijderen, tanden en kiezen knippen en trekken, teken verwijderen. Dat is geen ‘service’: voor een trimbeurt moet u tenslotte ook betalen.

Denk daar eens aan als u weer bij de dierenarts bent. Als je na een aantal minuten uit de spreekkamer komt denk dan niet, ‘wat duur en ik was nog maar zo kort binnen’. Aan de balie is de assistent ook nog eens vijf a tien minuten met u bezig om op de dure computer een recept in te voeren, pillen te pakken, etiket of doosje te beschrijven of te printen, uitleggen hoe de pillen te gebruiken. En óók zal de assistent indien nodig telefonisch uw overgebleven vragen beantwoorden.

De entingen, ofwel de jaarlijkse vaccinatie: in dat tarief zit de volgende opbouw: consult, spuit en naald, de handeling (het geven van de injectie), de spreekkamerhuur, het versturen van de herinnering – de postzegel, papierkosten al of niet met envelop, het verlies van een enkele enting, breuk van een spuit of naald en natuurlijk de kosten van het middel zelf.

Bij operaties zijn de kosten afhankelijk van de volgende factoren: huur van de OK kamer, welke narcosemiddelen worden er gebruikt, goedkope langwerkende of iets duurdere middelen met een korte nawerkingstijd, is er gasnarcose aanwezig, is er bewakingsapparatuur aanwezig, welke hechtmaterialen worden gebruikt, wordt er pijnstilling gegeven, is er een OK-assistente aanwezig, verder nog het gebruik en dus onderhoud van kleinere dingen, bijv. het scheerapparaat het dekentje wat gebruikt wordt en dus in de wasmachine moet, etc. Nou, dit kijkje in de keuken van de dierenarts geeft al aan dat een sterilisatie van zo’n klein poesje best wel veel kan lijken – tussen 100 en 120 euro – maar terugrekenend valt het dus wel mee.

Een hond kan best heel snel ingeënt worden. U staat dan na betaling waarschijnlijk binnen 3 minuten weer buiten. Maar een goede dierenarts zal jaarlijks ook gelijk uw huisdier even grondig nakijken, net als de onderhoudsbeurt van uw auto. Die dierenarts kan u dan nog even handige tips en goede adviezen geven over de verzorging en het behoud van de gezondheid van uw huisdier. Maar misschien vindt de dierenarts tijdens het jaarlijkse routine onderzoek wel een afwijking waar de hond nu nog geen last van heeft. Op deze manier worden problemen voorkomen (en dus ook later dure dierenartsrekeningen), of vroegtijdig onderkend waardoor het dier een langer en prettiger leven heeft.

Dit in tegenstelling tot die eigenaar die na 3 minuten weer buiten stond omdat de hond niet of nauwelijks werd nagekeken, maar 3 maanden later met een doodzieke hond voor een kostbare operatie komt te staan. Ook hier een duidelijke prijskwaliteit relatie, waarbij €5,- goedkoper soms ineens een duurkoop blijkt, met alle ellende van dien voor uw huisdier.

Deze medische check kost meer tijd en vraagt meer inhoudelijke en up-to-date kennis van de dierenarts (nascholingen) en het zal u dan ook niet verbazen dat die vaccinaties dan ook duurder zijn. Na de opleiding voor dierenarts en dierenartsassistente is het nog niet afgelopen. Op allerlei terreinen worden door ons cursussen en congressen gevolgd. Gedacht kan worden aan tandheelkunde, orthopedie, röntgenologie, echografie, gevorderde chirurgie. Dit alles om een zo goed mogelijke diagnose en behandeling in te kunnen stellen.

U wilt per slot van rekening toch door kundig personeel geholpen worden en niet door goedkope krachten?

Tot slot: het shoppen langs allerlei dierenartsen voor diverse behandelingen komt uw dier niet ten goede, geen enkele dierenarts heeft dan een goed en volledig medisch en sociaal beeld van het dier en eigenaar, welke allemaal van belang zijn voor een behandeling van het dier naar tevredenheid van eigenaar en dier.

Huisdieren zijn voor hun verzorging afhankelijk van u. Gelukkig worden huisdieren in Nederland over het algemeen goed verzorgd. De eigenaar moet zich ervan bewust zijn dat hij verantwoordelijk is voor het welzijn van zijn huisdier. Financieel voorbereid zijn op de kosten van een (onvoorziene) medische behandeling hoort daar ook bij. U kunt bijvoorbeeld maandelijks een bedrag sparen of een huisdieren-verzekering nemen.

Voor vragen over de kosten van onze producten/behandelingen, neem vrijblijvend contact met ons op.