Informatie voor puppy-eigenaren

Gefeliciteerd! Een nieuwe pup! Spannend, hieronder de belangrijkste adviezen w.b.t. uw pup.

Ontwormen: totdat de pup 6 maanden is, is het advies de pup iedere maand te ontwormen, daarna 4 keer per jaar (Milbemax). Uw hond kan op ieder moment weer een wormbesmetting oplopen. Sommige wormsoorten zijn gevaarlijk voor mensen. Als u wormen ziet in de ontlasting van uw hond, dan moet u direct ontwormen en na 10 dagen herhalen. Dit doet u net zolang tot u geen wormen meer in de ontlasting ziet.

Vlooien/tekenbestrijding: in ieder geval vanaf maart t/m oktober ter preventie iedere maand een goed ontvlooingsproduct gebruiken. (Om zeker te zijn kunt u het beste het gehele jaar door elke maand te ontvlooien, in de winter is het immers 20 °C in onze huiskamers) Wij adviseren het spot on-middel Advantix, de tablet Easecto, of de band Seresto. Indien er veel vlooien zijn is het verstandig om uw huis in te sprayen met een middel wat de eitjes dood, Indoor-ex. Teken kunnen ziektes overbrengen, vanaf februari t/m einde van de herfst is het daarom ook belangrijk om uw hond te beschermen tegen tekenbeten. Al bovenstaande middelen werken ook tegen teken, ook hebben we goede ervaringen met de tekenband van Scalibor.

Entingen: een pup krijgt de basisvaccinaties op 6, 9 en 12 weken leeftijd. Deze vaccinatie moet ieder jaar herhaald worden om een goede weerstand te blijven houden tegen verschillende soorten (dodelijke) infecties. Er worden alleen entingen gegeven die voor uw dier van belang zijn, hierdoor kan het ene jaar de “cocktail” anders van samenstelling zijn dan het andere jaar. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals pensionbezoek of vakantie naar het buitenland. Het is evenzo belangrijk om uw huisdier jaarlijks door een dierenarts te laten onderzoeken, waardoor evt. afwijkingen tijdig kunnen worden herkend en worden behandeld.

Chippen: de overheid heeft chippen en registreren verplicht gesteld voor honden geboren na 1 april 2013. Chippen is het aanbrengen van een transponder onder de huid, door middel van een injectie. Deze transponder bevat een uniek nummer, dat met behulp van een speciale reader afgelezen kan worden. Alle dierenasielen, dierenambulances en dierenartsen hebben de beschikking over zo’n reader, waardoor uw dier in geval van vermissing gemakkelijk te identificeren is. Ook is chippen verplicht bij vakantie naar het buitenland en bij sommige pensions. Het is belangrijk om de hond op uw naam te registreren! (www.ndg.nl). Kijk na of de hond al geregistreerd is op www.chipnummer.nl.

Tekenbestrijding: steeds meer teken brengen ziektes over daarom is het belangrijk vanaf april (t/m het najaar!) een goed middel tegen teken te gebruiken, sommige ontvlooïingsproducten werken ook tegen teken. Wij hebben goede ervaring met de tablet Easecto, vlooien- en tekenband Seresto, tekenband Scalibor en het spot-on middel Advantix.

Verantwoord huisdierenbezit: het is verstandig om financieel voorbereid te zijn op de kosten van onvoorziene medische behandelingen. U kunt bijvoorbeeld maandelijks een bedrag sparen. Ook is het is mogelijk om uw hond te verzekeren; bijvoorbeeld bij Petplan of Proteq. Klik hier voor meer informatie over het verzekeren van uw hond.

Voeding: kies een voeding van een kwalitatief goed merk en let erop dat u een voeding kiest die bij uw type pup past, vooral bij pups van de grote hondenrassen is dit van belang.

Gebitsverzorging: het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met tandenpoetsen om de hond alvast te laten wennen aan gefriemel in z’n bek en bij dagelijks tandenpoetsen voorkomt u gebitsproblemen op latere leeftijd.

Sterilisatie/castratie: het is verstandig om alvast na te denken over sterilisatie van uw teefje of castratie van uw reutje. Vooral bij de teef zijn er een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen na sterilisatie.

Puppyconsultatiebureau: op de kliniek bieden wij voor pup-eigenaren het zgn ‘puppyconsultatiebureau’ aan, dit is  in grote lijnen vergelijkbaar met het consultatiebureau zoals we kennen voor baby’s. Na de 12 weken prik zien we de hond namelijk pas weer terug op 1 jaar leeftijd bij de dierenarts. In de periode tussen 12 weken en een jaar groeit de pup het meest, ook vinden er belangrijke veranderingen in het lichaam plaats. Het is immers van groot belang dat dit lieve bolletje wol opgroeit tot een gezoend en stabiele volwassen hond. Om dit te bereiken zullen wij u en uw pup regelmatig (op 5,7 en 9 maand leeftijd) op de kliniek ontvangen, uw pup controleren en zo nodig u begeleiden bij problemen. De begeleiding op het consultatiebureau wordt door de assistentes gedaan. De kosten voor het puppyconsultatiebureau zijn voor 3 bezoeken €36,75; deelname aan het puppyconsultatiebureau is gratis voor deelnemers van ons HuisdierenZorgPlan.