Informatie voor konijnen-eigenaren

 konijn klein 1 oortje                           

Wist u dat… het konijn zijn eigen keutels op eet? Dit komt omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden. Grote onverteerbare delen worden gelijk uitgepoept. Dit zijn de gewone droge harde keutels. De overige kleinere deeltjes worden eerst achtergehouden en bewerkt in de blinde darm: het caecum. Deze keutels worden in groepjes uitgescheiden en rechtstreeks uit de anus opgegeten door het konijn. Bij de tweede passage door de darmen worden alle stoffen die nodig zijn uit deze keutel gehaald.   poep konijn

contact met soortgenoten is onvervangbaar!

contact met soortgenoten is onvervangbaar!

Wist u dat… als het konijn teveel konijnenvoer (biks, korrels) krijgt, krijgt het dermate veel energie binnen dat het zijn eigen poep niet meer zal opeten? De caecumkeutels zitten dan aan de kont geplakt en er wordt ten onrechte gedacht aan een probleem met de ontlasting terwijl het een voedingsprobleem is. Wist u dat… konijnen zowel binnen als buiten gehuisvest kunnen worden? Mits het buitenhok bescherming biedt tegen regen, zon en wind. Als u het konijn buiten houdt dan is een buitenhok met een ren het leukste voor het konijn zodat het ‘vrij’ kan rondlopen. Let er hierbij op dat katten en honden niet in de ren kunnen komen en dat het konijn zich niet uitgraaft.

 Wist u dat… konijnen van nature zindelijke dieren zijn? In de kooi zullen ze meestal een hoekje uitkiezen om hun behoefte te doen. Hierdoor kan een konijn geleerd worden om op de kattenbak te plassen als het vrij in huis rondloopt. Vaak belonen met iets lekkers helpt hierbij.

Samen wassen, slapen en spelen!

Samen wassen, slapen en spelen!

 Wist u dat… een konijn een gezelschapsdier is en gewend is om in groepen te leven? Dit betekent dat het niet graag alleen is. Het is dus beter voor het konijn om 2 konijnen (of meer) samen te houden.

 Wist u dat… een mannetje en een vrouwtje de beste combinatie is? Een van de twee (of allebei) moet dan wel gecastreerd zijn. Konijnen kunnen goed samen gehuisvest worden maar door seksueel gedrag van konijnen onderling kan onrust ontstaan. Ook is er het gevaar dat je ongewenste nakomelingen kunt krijgen! Daarom is het advies om konijnen te laten helpen!

Wist u dat… we nog om een andere reden adviseren om voedsters te laten steriliseren? Dit is baarmoederkanker. Baarmoederkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij het konijn. Het maakt niet uit of een voedster wel of geen nest heeft gehad, leeftijd speelt wel mee. Een voedster van 4 jaar of ouder heeft een kans van 50 tot 80 % op baarmoederkanker. Waarschijnlijk hebben bepaalde rassen meer aanleg voor baarmoederkanker dan anderen, maar daar is helaas nog niet veel over bekend. Konijnen die baarmoederkanker hebben, krijgen (bloederige) uitvloeiing uit de geslachtsopening, pijn en uiteindelijk zullen ze er aan overlijden als er niet op tijd kan worden ingegrepen. Daarom is het advies om voedsters te laten steriliseren!

Wist u dat… het konijn behoort tot de orde der Lagomorpha  (=haasachtigen) en niet, zoals veel mensen denken, tot de knaagdieren? Het verschil zit hem in de stifttandjes die achter de boven snijtanden van het konijn staan. Knaagdieren hebben deze stifttanden niet.

 

Normale stand van het gebit

'olifantstanden', een afwijkende stand van de voortanden bij het konijn

‘olifantstanden’, een afwijkende stand van de voortanden bij het konijn, vaak een voedingsfout

Wist u dat… de juiste hoeveelheid konijnenvoer van levensbelang is voor uw konijn? Een dieet voor het konijn moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • onbeperkt hooi (ruwvoer)
  • 20 gram biks per kilogram lichaamsgewicht (krachtvoer)
  • afwisselend groenvoer.

Wist u dat… voedingsfouten allerlei problemen kunnen geven? Zoals: teveel biks kan ervoor zorgen dat het konijn te dik wordt, waardoor hij/zij de blindedarmkeutels niet meer op kan eten. Eet het konijn veel biks dan zal het te weinig hooi eten en daardoor kan het snel last krijgen van zijn darmen. Hooi bevat vezels en deze zijn van belang voor een goede darmwerking! Ook kan teveel biks ervoor zorgen dat het konijn teveel calcium binnenkrijgt waardoor er blaasstenen en/of blaasgruis gevormd wordt. Te weinig opname van calcium (door selecteren van het voer het konijn eet alleen de lekkere dingen op) geeft tand- en kiesproblemen, het bot wordt zachter en de elementen kunnen scheef gaan groeien of zelfs los gaan zitten. 

Supreme Science Selective brok

Supreme Science Selective brok

Wist u dat…  u beter geen gemengd knaagdiervoer kunt geven, maar brokjes van 1 soort? Zo voorkomt u dat het konijn selectief gaat eten en weet u dat uw konijn precies de hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt, niet te weinig van het een of te veel van het ander, waardoor gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden. Voorbeeld van een merk brokjes wat bestaat uit 1 soort: Supreme Science Selective.

Wist u dat… er 2 voor konijnen dodelijke ziektes in Nederland bestaan? Wanneer uw konijn met 1 van deze ziektes besmet raakt is genezing bijna niet meer mogelijk, preventieve bescherming kan gelukkig wel. Misschien heeft u het wel eens gelezen in de krant, vooral myxomatose komt steeds meer voor. Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, een virus behorende tot de pokkenvirussen), dat graag in de huid van een konijn groeit. Deze, meestal dodelijke, ziekte wordt overgebracht door muggen, vlooien en vliegen maar ook door andere stekende insecten. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren, groenvoer, hooi of materialen mogelijk. Dus ook voor binnenkonijnen kan myxomatose een gevaar opleveren. VHD (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een calicivirus. Symptomen van VHD zijn o.a. hoge koorts, bloederige neusuitvloeiing. Vaak sterft het konijn zo snel, dat men niet eens in de gaten heeft dat het diertje ziek is geweest. Veel wilde konijnen zijn reeds gestorven aan deze ziekte. Het virus kan gemakkelijk  meegebracht worden, via schoeisel bijvoorbeeld.

myxo konijn

Myxomatose, erg besmettelijk

 Het is mogelijk uw konijn(en) te beschermen tegen deze ziektes d.m.v. vaccineren!

Wij zijn blij u te kunnen melden dat we vaccins hebben tegen de twee meest voorkomende en dodelijkste konijnenziektes.  

  • Het geeft één heel jaar bescherming, u hoeft dus ook maar één keer per jaar met uw konijn(en) bij ons te komen
  • De bescherming tegen myxomatose is beter dan voorheen.
  • Het is beschikbaar in enkelvoudige doseringen, zodat uw konijn op elk gewenste tijd in het jaar gevaccineerd kan worden. Dus ook uw jonge konijn kan vanaf 5 weken leeftijd gevaccineerd worden.
  • Het is dan ook niet meer nodig om op de speciale “konijnenentdagen” te komen, u kunt op elk gewenste dag en tijdstip een afspraak maken. Er is dan ook meer gelegenheid om andere gezondheidsproblemen van uw huisdier te bespreken.

U betaald €42.90 euro voor het consult inclusief vaccinatie, dit is voor een heel jaar bescherming. Komt u met meerdere konijnen dan krijgt u een oplopende korting. Tijdens zo’n vaccinatieafspraak kijken we zoals gebruikelijk uw konijn helemaal na en letten we speciaal op gewicht, oren, ogen, gebit, huid en vacht. Indien nodig knippen we de nagels, tevens krijgt u een vaccinatieboekje.

Enten tegen RHD2 is ook mogelijk, deze kost in combinatie met de Nobivac Myxo-RHD1 zoals hierboven beschreven: €19,02