Informatie voor kitten-eigenaren

Gefeliciteerd! Een nieuw kitten! Spannend, hieronder de belangrijkste adviezen w.b.t. uw kitten.

Ontwormen: totdat uw kitten 6 maanden is, is het advies het kitten iedere maand te ontwormen, daarna 2-6 keer per jaar (Milbemax, afhankelijk van bijv. of uw kat vaak buitenkomt/veel prooidieren eet. Uw kat kan op ieder moment weer een wormbesmetting oplopen. Sommige wormsoorten zijn gevaarlijk voor mensen, voornamelijk kinderen. Als u wormen ziet in de ontlasting van uw kat, dan moet u direct ontwormen en na 10 dagen herhalen. Dit doet u net zolang tot u geen wormen meer in de ontlasting ziet.

Ontvlooien & tekenbestrijding: in de maanden maart t/m oktober is het besmettingsrisico het grootst. Het beste kunt u ter preventie iedere maand een goed ontvlooingsproduct gebruiken. (Om zeker te zijn kunt u het beste het gehele jaar door elke maand ontvlooien, in de winter is het immers 20 °C in onze huiskamers) Wij adviseren de tablet Comfortis, de spot on-middelen Advantage of Stronghold Plus, of de Seresto band. Stronghold Plus werkt tevens tegen teken, wormen en mijten, Seresto werkt tevens tegen teken. Indien er veel vlooien zijn is het verstandig om uw huis in te sprayen met een middel wat de eitjes dood, Indoor-ex. Er is ook een injectie beschikbaar om een vlooieninfectie te voorkomen: Program. Deze injectie werkt 6 maanden en voorkomt dat vlooieneieren uit kunnen komen. Hierdoor wordt een vlooienplaag tegengewerkt.

Entingen: een kitten krijgt de basisvaccinaties op 9 en 12 weken leeftijd. Deze vaccinatie moet ieder jaar herhaald worden om een goede weerstand te blijven houden tegen verschillende soorten (dodelijke) infecties. Er worden alleen entingen gegeven die voor uw dier van belang zijn, hierdoor kan het ene jaar de “enting” anders van samenstelling zijn dan het andere jaar. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals pensionbezoek of vakantie naar het buitenland. Het is evenzo belangrijk om uw huisdier jaarlijks door een dierenarts te laten onderzoeken, waardoor evt. afwijkingen tijdig kunnen worden herkend en worden behandeld.

Chippen: Het is aan te bevelen om uw kat te laten chippen. Chippen is het aanbrengen van een transponder onder de huid, door middel van een injectie. Deze transponder bevat een uniek nummer, dat met behulp van een speciale reader afgelezen kan worden. Alle dierenasielen, dierenambulances en dierenartsen hebben de beschikking over zo’n reader, waardoor uw dier in geval van vermissing gemakkelijk te identificeren is. Ook is chippen verplicht bij vakantie naar het buitenland en bij sommige pensions. Laat de chip registreren! (www.ndg.nl) Kijk na of uw kat correct geregistreerd is op www.chipnummer.nl.

Verantwoord huisdierenbezit: brengt een goede verzorging voor de kat met zich mee. Dat is niet alleen voeding, speeltjes of een mooie mand. Goede verzorging betekend ook dat u voorbereid bent op kosten van (onvoorziene) medische behandelingen want net als u zelf kan ook uw kat betrokken raken bij een ongeval of ziek worden. Het is verstandig om hier financieel op voorbereid te zijn, u kunt bijvoorbeeld maandelijks een bedrag sparen. Ook is het mogelijk om uw kat te verzekeren; wij adviseren Petplan of Proteq.

Voeding: kies een voeding van een kwalitatief goed merk, let erop dat u een voeding kiest met weinig kleur en smaak stoffen. Onze voorkeur gaat uit naar droogvoer (brokken) want van natvoer krijgt de kat eerder tandplak.

Gebitsverzorging: Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met tandenpoetsen om uw kat vast te laten wennen aan gefriemel in de bek en bij regelmatig tandenpoetsen voorkomt u gebitsproblemen in de toekomst.

Castreren en steriliseren: Wij raden aan om uw kater of poes te laten helpen, in ieder geval voordat hij/zij naar buiten gaat! De belangrijkste reden om uw kat te laten helpen is het voorkomen van nog meer nestjes. Er zijn al veel te veel katten, de asiels zitten er vol mee en er komen er ieder jaar meer. Indien uw kat buiten komt blijven ze na de sterilisatie/castratie vaak dichter bij huis (minder kans op ongelukken/zwerven!) en vechten minder. Ook hebben ze nadien minder de neiging om hun territorium af te bakenen, het zgn sproeien.

En ook als uw poes niet buitenkomt en dus geen kans loopt ongewenst zwanger te worden is het vaak beter ze te laten steriliseren. Bij de poes wordt namelijk na de sterilisatie de ontwikkeling van melkkliertumoren verminderd en is er geen kans meer op baarmoederontsteking. De meeste katten zijn vanaf een maand of 6 vruchtbaar, sommigen zelfs eerder! Laat uw kat dus helpen.