Help! Vlooien!

De cyclus van de vlo

vlo plaatjeVoordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag, maar kan dus ook langer duren. Daarom is het verstandig om, bij een vlooienbesmetting,  minimaal 3 maanden achtereen uw huisdier tegen vlooien te behandelen.

Huisdier en omgevingvlooienpyramide_groot

In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding.

Waarom vlooien bestrijden?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

  • Jeuk: vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.
  • Wormen: vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
  • Vlooienallergie: Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

Hoe vlooien bestrijden?

In geval van een vlooienplaag is het noodzakelijk de cyclus van de vlo op 2 plaatsen te onderbreken:

kat jeuk1) Volwassen vlooien: Hiervoor zijn zeer veel producten op de markt, maar helaas werken vrij veel hiervan niet meer voldoende, omdat de vlooien er resistent voor geworden zijn. Voor de hond adviseren wij Vectra3D pipetten, Nexgard/Bravecto tabletten of de Seresto halsband. Voor katten adviseren we Stronghold/Vectra Felis/Bravecto pipetten, Comfortis tabletten of de Seresto halsband. Dit zijn zeer effectieve, veilige en gebruiksvriendelijke middelen. Voor erg jonge kittens of pups onder een bepaalde leeftijdsgrens/gewicht zijn deze middelen minder geschikt en adviseren we de Stronghold pipetten. Het is belangrijk om alle dieren in het huishouden tegelijkertijd te behandelen om kruisbesmetting tegen te gaan, gedurende 3 maanden achtereen om de cyclus van de vlo te onderbreken.

Kammen met een vlooienkammetje is geschikt voor controle op vlooien, controle van de huid- en vachtconditie, verwijderen van dode haren, maar absoluut onvoldoende als bestrijding.

2) Eieren, larven en poppen: deze komen voor in de omgeving van het dier, en worden bestreden met stofzuigen, wassen van de kleedjes en mandjes en het gebruik van een omgevingsspray. Stofzuigen werkt redelijk goed om de omgevingsbesmetting te verminderen, maar de weggekropen larven en poppen zijn moeilijk op te zuigen. Hierdoor is meestal nog een omgevingsspray nodig. Let bij het stofzuigen vooral op plekken waar de dieren veel liggen. Vergeet de auto niet! Hondenkleedjes kunnen het best ook nog regelmatig gewassen worden. Omgevingssprays: Veel goedkope sprays werken alleen tegen volwassen vlooien, en hebben gezien de levenscyclus van de vlo dus niet of nauwelijks effect. Wij adviseren Fleegard spray, deze is effectief tegen volwassen vlooien en vlooienlarven. Gebruik deze spray vooral waar stofzuigen onvoldoende effect heeft: hoeken, kieren, plinten, onder meubels, meubels waar de hond/kat vaak op ligt, kleedjes en tapijt, auto, en indien van toepassing de schuur of garage.

vlo 1 hond

Preventieve vlooienbestrijding

Deze kan het beste het hele jaar door toegepast worden, omdat vlooien binnenshuis het hele jaar door problemen kunnen geven. Vooral dieren die gevoelig zijn voor vlooien, omdat ze een vlooienallergie of een andere huidallergie hebben, moeten zo min mogelijk gebeten worden door vlooien, omdat heel weinig vlooienbeten al heel veel klachten kunnen geven. Bij deze dieren moet vlooienbestrijding het gehele jaar doorgaan, en er moet een middel gebruikt worden dat uitwendig op de huid blijft zitten, om zoveel mogelijk beten te voorkomen. Voor Comfortis, Vectra Felis, Stronghold en Nexgard geldt dat het product 1x in de maand toegediend moet worden. Bravecto werkt 3 maanden en Seresto 7 maanden tegen vlooien.

Voor alle dieren geldt dat regelmatige vachtverzorging en controle met een vlooienkammetje verstandig is om problemen vroeg te onderkennen. Regelmatig stofzuigen en kleedjes wassen hoort uiteraard ook tot de preventieve vlooienbestrijding.

Een goede vlooienbestrijding

Een goede vlooienbestrijding vraagt langdurig aandacht en inzet van u als eigenaar.

Enkele redenen waarom resultaten kunnen uitblijven na een vlooienbehandeling:

  1. Niet alle huisdieren in hetzelfde huis worden tegelijkertijd behandeld.
  2. Er wordt een onjuiste dosering toegediend (bijvoorbeeld de helft van de pipet) of een product gebruikt wat niet past bij het lichaamsgewicht van het dier.
  3. Verkeerde behandelingsfrequentie wordt aangehouden, waardoor steeds herbesmetting optreedt. Bijvoorbeeld: er wordt niet minimaal 3 maanden achtereen behandelt of men wacht langer dan 4 weken met het toedienen van het product.
  4. Verkeerde toediening. Bijvoorbeeld: vloeistof uit een pipet in de huid masseren, waardoor niet alle product op de huid van het dier terecht komt maar bijv. ook op de vacht van het dier en op de handen van de eigenaar. Gevolg: onderdosering.
  5. Niet weten dat shampoos of zwemmen van de hond de werkzaamheid van sommige middelen kan verminderen.
  6. Het niet onderkennen van plaatsen waar veel vlooien aanwezig zijn en het niet effectief bestrijden van de omgeving, waaronder bijv. de auto, schuur of garage.
  7. Wisselende blootstelling aan andere, met vlooien besmette dieren of omgeving.  

cyclus vlo

Welk middel moet ik kiezen, welk middel is voor mijn dier geschikt?

Voorbeelden: Als uw hond veel zwemt of gewassen wordt, is het verstandig om een tablet te kiezen. Als u tevens wilt dat het product beschermt tegen teken dan kunt u een product kiezen wat ook tegen teken werkt. Als uw dier last heeft van een vlooienallergie dan moet u het product kiezen wat het snelst werkt op uw dier. Lukt het goed om bij uw dier een tablet in te geven? Komt uw kat veel buiten? Heeft u meerdere dieren in uw huishouden? Dit zijn allemaal factoren die meespelen in de keuze voor het product.

Onze middelen tegen vlooien:

Hond:

Comfortis, 1 tablet werkt 4 weken tegen vlooien (bij ons beschikbaar alleen voor kleine honden)

Nexgard, smakelijke tablet, 1 tablet werkt 4 weken tegen vlooien en teken

Bravecto, 1 tablet werkt 12 weken tegen vlooien en teken

Vectra 3D, 1 pipet werkt 4 weken tegen vlooien, teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen

Seresto, halsband, werkt 7 maanden tegen vlooien en teken.

 

Kat:

Comfortis, 1 tablet werkt 4 weken tegen vlooien

Vectra Felis, 1 pipet werkt 4 weken tegen vlooien

Stronghold, 1 pipet werkt 4 weken tegen vlooien, mijten en diverse soorten wormen

Bravecto, 1 pipet werkt 12 weken tegen vlooien

Seresto, halsband, werkt 7 maanden tegen vlooien en teken

 

Voor iedere situatie hebben we een passende oplossing, voor meer informatie neem contact met ons op via 074-2663252