Gebitsproblemen bij de hond of kat

Te vaak wordt nog gedacht dat onze huisdieren geen last hebben van een tand of kies en ook ontstoken tandvlees wordt nog niet als ernstig risico gezien door veel eigenaren. Meestal eten de honden en katten ook nog wel en zijn ze vrolijk, alleen stinken ze op een gegeven moment wel uit hun bekje. Er zijn duidelijke risico’s verbonden aan het hebben van een ontsteking van het tandvlees rond tanden en kiezen, parodontitis genaamd. BacteriĆ«n die hier een rol in spelen kunnen via de bloedbaan ergens anders in het lichaam problemen veroorzaken. Een bekend orgaan is het hart. De bacteriĆ«n kunnen zich op de hartkleppen vestigen en hier ontstekingen geven, waardoor de kleppen gaan lekken, wij nemen dat waar als een ruisje op het hart.

Ook pijn in de bek bij onze huisdieren wordt onderschat. Op het moment dat een kies of tand los zit, kan er sprake zijn van een wortelontsteking en bij afgebroken tanden of kiezen kan de zenuw bloot liggen. Natuurlijk is dit pijnlijk, ook voor uw huisdier. Dieren blijven er wel om eten, omdat dit een eerste levensbehoefte is en vaak maken ze gebruik van de andere kant van de kaak om mee te kauwen waardoor het eten minder pijn doet. Helaas kunnen onze huisdieren niet zeggen waar ze en of ze pijn hebben en zien wij het onze taak om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Gebitsverzorging staat hiervoor op de eerste plaats.

Onze assistente Bianca Blaauwgeers is bij ons op de kliniek de aangewezen persoon om u hierover van informatie te voorzien, ook kunt u bij haar een afspraak maken voor poetsinstructies of een gebitscontrole.

Wat is belangrijk om te gaan doen om problemen aan het gebit te voorkomen
103
Tanden poetsen. Dit blijft het belangrijkste middel tegen tandplak en voorkomt zo de vorming van tandsteen, wat weer tot parodontitis kan leiden. Het beste is om hiermee te starten als uw hond/kat nog jong is, zodat het voor uw dier een gewoonte wordt.

Als poetsen lastig is zou Dentisept een oplossing kunnen zijn. Dit is een klevende pasta die met de vinger aangebracht kan worden. Eventueel is het ook mogelijk om een kleine hoeveelheid pasta in de bek te spuiten. Door de tong wordt het dan in de mond verdeeld. Dentisept kan gebruikt worden om een normale plaque vrije omgeving in de mond te behouden.

Hoe tanden te poetsen?

Februari: maand van de gebitsverzorging!

 

Bel voor meer informatie: 074-2663252