Castratie/sterilisatie bij het konijn

Konijnen zijn sociale dieren, het liefst hebben ze een vriendje of vriendinnetje. Omdat rammen (mannetjes) moeilijk samen gehouden kunnen worden en voedsters (vrouwtjes) lastig te koppelen zijn, is de beste combinatie een gecastreerde ram en een (gecastreerde) voedster.

Konijnen zijn vruchtbaar vanaf 3-5 maanden, de voedsters kunnen dan ook gedekt worden. Wij raden daarom aan om voor de leeftijd van 3 maanden de mannetjes en vrouwtjes van elkaar te scheiden.

Waarom castratie/sterilisatie

Er zijn meerdere redenen waarom u uw konijn kunt laten castreren of steriliseren: agressiviteit/dominantie, voernijd, sproeien, rijden of druk zijn. Na de castratie/ sterilisatie vallen de hormonen weg en gaat het konijn zich positiever gedragen zoals aanhankelijker worden. Ook kan het konijn makkelijker zindelijk gemaakt worden. De belangrijkste reden bij een koppeltje voedster/ram is natuurlijk dat ze geen nakomelingen meer kunnen maken.

Baarmoederkanker bij voedsters

Zoals genoemd heeft castratie/sterilisatie zowel bij rammen als voedsters de voorkeur. Bij voedsters is er nog een belangrijke reden om sterilisatie te overwegen; baarmoederkanker. Baarmoederkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij het konijn. Het maakt niet uit of een voedster wel of geen nest heeft gehad, leeftijd speelt wel mee. Een voedster van 4 jaar of ouder heeft een kans van 50 tot 80 % op baarmoederkanker. Waarschijnlijk hebben bepaalde rassen meer aanleg voor baarmoederkanker, maar daar is helaas nog niet veel over bekend. Konijnen die baarmoederkanker hebben, krijgen (bloederige) uitvloeiing uit de geslachtsopening, pijn en uiteindelijk zullen ze er aan overlijden als er niet op tijd kan worden ingegrepen. Baarmoederkanker kan ook uitzaaien naar bijvoorbeeld de longen. Daarom is het advies om voedsters te laten steriliseren, bij de sterilisatie worden zowel de eierstokken als de baarmoeder weggenomen. Bij konijnen jonger dan 1 jaar is het voldoende gebleken om alleen de eierstokken te weg te nemen.

Wanneer castreren/steriliseren

Een ram kan worden gecastreerd wanneer de ballen zijn ingedaald, vanaf 3 a 4 maanden. Sterilisatie bij een voedster kan vanaf een leeftijd van 6 maanden.

De ingreep

De operatie vindt plaats in de ochtend, u kunt uw konijn brengen tussen 8.30-9.00. Uw konijn moet NIET nuchter zijn, graag brengen in een vervoersmandje/doosje zonder zaagsel, maar met eigen hooi en wat brokjes. Ook graag wat lekkers meenemen wat we aan kunnen bieden na de operatie. Tussen de middag hebben we contact over hoe het gegaan is en hoe laat u uw konijn op kunt komen halen. De dagen na de operatie hebben ze wat extra zorg nodig, zoals medicatie ingeven en opletten dat het konijn goed eet, eventueel dwangvoeren. Na 10 dagen verwachten we u met het konijn op controle. De hormonen zullen na een week of 3 volledig uit het lichaam zijn.